The architectural project

The site of the new Frac Centre

Designed in the 18th century as a detention center, the original buidling was converted back into a hospice before undergoing important developments with a view to establishing a military suppy depot in 1837. Disused in the 1980s, between 1999 and 2006 the venue hosted the international ArchiLab event, devoted to research architecture. It was then chosen, in the 2006 competition, to house the new FRAV Centre, to provide the best possible response to the tasks and vocation of a Regional fund for Contemporary Art.

The challenfe of the competition was the museographical renovation and refurbishement of that old army depot, with its overall area of 3300 sq. m., (35 000 sq. ft.), with the introduction of an « urban signal ».

The architectural project: Jakob + MacFarlane's Turbulences

Jakob + MacFarlane have brought to the fore an emerging dynamic form based on the parametric deformation and the extrusion of the grids of the existing buildings. As a strong architectural signal interacting with its context, this fluid, hybrid structure develops likes three glass and metal excrescences in the inner courtyard, in the very heart of the Subsistances.

The principle of emergence is extended to the immediate surroundings: the courtyard is treated like a public place, a topographical surface which forms the link between all the buildings, and accommodates the FRAC Centre programme. This surface goes hand in hand with the natural differences in level of the site towards the building’s entrance, reinforces the visual dynamics of the Turbulences, and stretches away towards the city in a movement of organic expansion.

The artistic contribution of Electronic Shadow, Resonance

The Jakob + MacFarlane extension, conceived like a graft on the existing buildings, introduces a principle of interaction with the urban environment activated by a “skin of light” on the Turbulences, designed by the artists’ duo Electronic Shadow (Niziha Mestaoui and Yacine Aït Kaci), the associate artist and joint winner of the competition.

Their proposal consists in covering a part of the Turbulences, giving onto the boulevard, with several hundred diodes, thus introducing a “media façade”, a dynamic interface between the building and the urban space. Using the construction lines of the Turbulences, the points of light become denser, passing from point to line, line to surface, surface to volume, and volume to image. This interactive skin of light, integrated in the building like a lattice-work moucharaby, will function in real time and develop a state of “resonance” with its environment, based on information coming, for example, from climatic data (daylight, wind, etc.) as well as animated image scenarios devised by the artists.

The building’s surface will thus be informed by flows of information, transcribing them as light-images.

These luminous signs, the result of a computer programme, implement the merger of image and matter, turning The Turbulencess into “immaterial architecture”.

The garden of the ruedurepos agency

The garden (400 sq. m./4500 sq. ft.) of the ruedurepos agency (Christophe Ponceau and Mélanie Drevet) comes across like a mineral setting with plants, situated behind the central building and visible from the courtyard. Called “La faille/The Fault”, it proposes, at some remove, a dialogue between construction and greenery. Several levels will be engaged in this dialogue: pozzuolana bed, Corten steel furniture this side of the ground level, and vegetation formed, among other things, by a grassy area of ophiopogons punctuated by pink lilies and sumacs.