Advanced search

Vittorio Giorgini

©François Lauginie

  • Rivercrane, 1993
  • Scale model
  • Bois, laiton
  • 60 x 120 x 80 cm
  • Donation Vittorio Giorgini
  • 002 17 07

Rivercrane, 1993

The River Crane project, a complex designed to house & Center for the Development of Environmental Policy, was planned as a structurally open organism, designed according to aggregative growth patterns organized into hierarchical levels, each level having its own specific construction system. The structure as a whole can be defined as a “self-supporting macro-ensemble” in which the primary element of suspension, which also makes up the entire structure’s main support, consists of a tree placed upon a “tripod”, stabilized by a system of cables. These cables also support the octahedral spatial mesh that generates the supporting framework, whereas the octahedral module represents the basic aggregative element. The central tree also functions as a means of communication, via a monorail leading to both the level where the main volumes are located and to the top of the construction, where a belvedere and a media center are planned. The centre, suspended in the void, is supported by a lower system of cables, whereas the construction modules, following octahedral geometric patterns, develop in all three directions offered by the space. The structural system, fundamental for guaranteeing the equilibrium of the static schema, also represents a formal element that qualifies the morphology of the entire area: this suspended structure rising up from the water “surges upward towards the sky”, creating the effect of an aerial continuation of the site.

Inventory / Slideshow [1]