Advanced search

Shuhei Endo

©Philippe Magnon

  • Springtecture A, 1999
  • Scale model
  • Aluminium, fibres métalliques
  • 25 x 200 x 120 cm
  • 001 01 07

Springtecture A, 1999

Concours

Designed for a competition for an art museum in northeast Japan, the Springtecture A project (1999-2000) is composed of continuously linked metal strips that create sheltered spaces which fulfill the requirements of the program: spaces for workshops, exhibitions, storage, library, administration, etc. This geometric framework, which is both changeable in detail and yet regular as an ensemble, is made up of five, continuous parallel ribbons resting on a network of duckboard staggered over several levels. The spaces flow into each other in a fluid chain, alternating openness and closure. The span of each curl is calculated according to the function it covers. More-or-less inflated spaces are woven into a supple and living framework, similar to the building’s surrounding landscape. An experienced practitioner of convoluted forms, Shuhei Endo strives to create lighter architecture freed from the rectilinear structural systems and from the notion of spatial enclosure. Shuhei Endo’s entire sculptural architecture is the expression of the materials.

Nadine Labedade

Inventory / Slideshow [1]